marți, 11 august 2009

Cuvinte de folos in post - Sfantul Siluan Athonitul

Prin el insusi omul e firav ca o floare a campului:toti o iubesc si toti o calca in picioare.
Asa e si omul :uneori e in slava, alteori in necinste.Dar cine iubeste pe Dumnezeu, acela Ii multumeste pentru orice intristare si ramane linistit atat in cinstire, cat si in injosire.


Cum sa cunosc daca Domnul ma iubeste sau nu ?
Iata cateva semne.Daca te lupti cu tarie cu pacatul, Domnul te iubeste.Daca iubesti pe vrajmasi, esti si, mai iubit de Dumnezeu.Iar daca-ti pui sufletul pentru oameni, esti mult iubit Domnului, Care si-a pus El Insusi sufletul pentru noi.


Daca in tine este o nedumerire, inchina-te de trei pana la pamant si zi:" Milostive Doamne, Tu vezi ca sufletul meu e in nedumerire si mi-e frica sa nu gresesc.Lumineaza-mi intelegerea, Doamne." Si Domnul te va lumina negresit, caci El este foarte aproape de noi.Dar daca te indoiesti, nu vei primi ceea ce ceri.Asa a zis Domnul lui Petru:" Pentru ce te-ai indoit, putin credinciosule!"(Mt.14,31)atunci cand acesta incepea sa se scufunde in valuri.Asa si sufletul, cand se indoieste, incepe sa se scufunde in gandurile rele.



Duhul Sfant da sufletului sa cunoasca iubirea lui Dumnezeu si dragostea de oameni. Duhul Sfant invata sufletulblandetea si smerenia, si in Dumnezeu el isi gaseste odihna si uita toate amaraciunile acestei lumi, pentru ca il mangaie Duhul Sfant.Sufletele sfintilor gusta Duhul Sfant inca de pe pamant.Aceasta e "Imparatia lui Dumnezeu" care este "inlauntrul nostru", dupa cum spune Domnul(Lc 17,21)




Din iubire pentru Domnul sufletul ajunge ca unul ce si-a pierdut mintile:sade, tace si nu mai vrea sa vorbeasca; se uita la lume si n-o doreste si nici nu o vede. Si oamenii nu stiu ca el vede pe Domnul Cel Iubit;sufletul nu mai vrea sa se gandeasca deloc la lumea lasata in urma si uitata, pentru ca in ea nu e nicio dulceata.
Asa se intampla cu sufletul care a cunoscut dulceata Duhului Sfant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu