joi, 24 septembrie 2009

Paraclisul Sfantului Siluan Athonitul



Paraclisul Sfantului Siluan Athonitul
Asculta mai multe audio Calatorii

+++
Stiu, Doamne, ca Tu iubesti oamenii Tai, dar oamenii nu inteleg iubirea Ta, si pe pamant toate noroadele se vanzolesc iar gandurile lor sunt ca norii manati de vant in toate partile.
Oamenii Te-au uitat pe Tine, Facatorul lor, si cauta libertatea lor neintelegand ca Tu esti milostiv si-i iubesti pe pacatosii care se pocaiesc si le dai harul Sfantului Tau Duh.

+++
Cu mintea noastra nu putem cunoaste nici macar cum s-a facut soarele; si atunci cand cerem lui Dumnezeu sa ne spuna cum s-a facut soarele, primim in suflet acest raspuns limpede: " Smereste-te si vei cunoaste nu numai soarele , ci si pe Facatorul lui". Dar cand sufletul cunoaste pe Domnul, el uita de bucurie soarele si intreaga zidire si lasa grija pentru cunoasterea pamanteasca.

+++
Cu lacrimi Adam striga catre Dumnezeu asa:
" Sufletul meu tanjeste dupa Tine, Doamne, si cu lacrimi Te caut. Vezi intristarea mea si lumineaza intunericul meu, ca sufletul meu sa se veseleasca din nou."
" Nu Te pot uita. Cum Te-as putea uita? Privirea Ta linistita si blanda a atras sufletul meu si duhul meu se bucura in rai unde vedea fata Ta. Cum as putea uita raiul unde ma veselea iubirea Tatalui Ceresc?"

+++
Daca lumea ar cunoaste puterea cuvantului lui Hristos:" Invatati de la Mine smerenia si blandetea", atunci lumea intreaga ar lasa toate celelalte stiinte si invataturi si ar invata numai aceasta stiinta cereasca.
Oamenii nu cunosc puterea smereniei lui Hristos si de aceea sunt atrasi spre cele pamantesti. Dar omul nu poate cunoaste puterea acestui cuvant al lui Hristos fara Duhul Sfant; dar cine a cunoscut-o, acela n-ar mai lasa aceasta stiinta, chiar daca ar avea ca bogatie toate imparatiile pamantului.
Doamne, da-mi smerenia Ta, ca sa se salasluiasca intru iubirea Ta si sa fie vie intru mine sfanta frica Ta.
Grea este viata fara iubirea lui Dumnezeu; sufletul este intunecat si posomorat, dar cand vine iubirea, bucuria sufletului e cu neputinta de descris.
Sufletul meu inseteaza sa castige smerenia lui Hristos si tanjeste dupa ea si ziua si noaptea, si uneori urlu strigand:" Sufletul tanjeste dupa Tine si cu lacrimi Te caut!"

+++
Harul Sfantului Duh face inca de pe pamant pe tot omul asemenea Domnului Iisus Hristos.
Cine este in Duhul Sfant, acela este asemenea Domnului inca de pe pamant, dar cine nu se pocaieste si nu crede, acela se aseamana vrajmasului.
Domnu;l ne-a invrednicit sa fim asemenea lui. Si stii cat de bland si de smerit este Domnul! Daca L-ai vedea, bucuria ta ar fi atat de mare ca ai vrea sa-I spui: " Doamne, ma topesc de harul Tau!" Dar in acel minut nu vei putea spune nici macar un singur cuvant despre Dumnezeu, caci sufletul tau a schimbat de imbelsugarea Sfantului Duh.Asa si Cuviosul Serafim din Sarov, cand L-a vazut pe Domnul, n-a putut vorbi.

+++
Daca am fi simpli ca niste copii, Domnul ne-ar arata raiul si L-am vedea in slava heruvimilor si a serafimilor, a tuturor puterilor ceresti si a sfintilor, dar noi n-avem smerenie si de aceea ne chinuim pe noi insine si pe cei ce traiesc impreuna cu noi.

+++
Domnul Se da in dar pe Sine Insusi numai pentru milostivirea Sa.[...]
Din pricina mandriei mintii lor Domnul nu Se face cunoscut multora, dar cu toate acestea ei cred ca stiu multe. Dar ce este stiinta lor daca nu cunosc pe Domnul, daca nu cunosc harul Sfantului Duh, daca nu stiu cum vine si de ce se pierde?

+++
Priveste cu mintea ce se lucreaza in sufletul tau. Daca se afla in el nu mult har, atunci in suflet este pace si simti iubire fata de toti; daca se afla mai mult har, atunci in suflet e lumina si o mare bucurie; iar daca se afla si mai mult har, atunci si trupul simte harul Sfantului Duh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Inima mea s-a indragostit de Tine, Doamne, si de aceea tanjesc dupa Tine si cu lacrimi Te caut

Un comentariu:

  1. Este adevarat ca Sfantul Siluan Athonitul a spus ca "cine nu plange (varsa lacrimi) pentru pacatele sale, Dumnezeu nu ii iarta pacatele"? Daca este adevarat, as dori sa stiu in ce carte se gaseste afirmatia de mai sus. Multumesc,
    Gabriel Iacobuta
    giacobuta@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere