marți, 15 septembrie 2009

Cuviosul Paisie Aghioritul - Cugetari spre mantuire

Omul care se indeparteaza de Dumnezeu nu afla odihna sufleteasca nici in viata aceasta vremelnica, dar nici in cea vesnica. Deoarece cel ce nu crede in Dumnezeu si in viata viitoare, cea vesnica, ramane nemangaiat in aceasta viata si isi osandeste astfel sufletul pentru vesnicie.

Cu cat oamenii resping viata cea fireasca, simpla si inainteaza spre lux, li se mareste nelinistea sufleteasca. Si cu cat se inainteaza in politetea lumeasca, cu atat se pierde simplitatea, bucuria si zambetul firesc al omului.

Iisus este dulce, iar celui ce isi varsa amaraciunea durerii inaintea lui, aceasta i se preface in sirop dulce.

Viata cea dulce nu o simt cei ce se bucura de ea in chip lumesc, ci cei ce traiesc duhovniceste si primesc si cele amare cu bucurie, ca buruieni tamaduitoare pentru sanatatea sufletului si se hranesc numai pentru intretinerea trupului.

Sarmanele animale sunt mai bune in "maniere" decat oamenii nesimtitori, deoarece fiind cumparate si de cei milosi si de cei nemilostivi se supun fara deosebire, lucreaza din greu si rabda fara murmur si fara de nicio plata. Prin urmare ele ne-au intrecut in neagoniseala, in rabdare si in ascultare.

Cand esti nedrepatit sa nu spui: "Sa-i rasplateasca Dumnezeu!", pentru ca atunci te blestemi singur cu politete.

Omul milostiv se pune in locul celui indurerat, se roaga, mangaie, dar sie l este rasplatit de Hristos cu mangaiere dumnezeiasca potrivit cu durerea lui.In timp ce omul nemilostiv , care urmareste locul celuilalt , cand il ia stapanire, ia in stapanire si stresul(nelinistea) si traieste o parte de iad inca din aceasta viata.

Dupa post, painea este dulce. Dupa priveghere si somnul este dulce. Iar dupa osteneala chiar si piatra cea vartoasa ne odihneste mai bine decat fotoliul.

Deoarece comoditatile lumesti au depasit limita, ele au devenit poveri. S-au inmultit masinile, s-a marit si imprastierea, l-au facut si pe om masina. Acum masinile si fierataniile il comanda pe om, de aceea si inimile oamenilor au devenit de fier.

Ca sa auda cineva mesajul dumnezeiesc al Cuvantului lui Dumnezeu si ca sa se schimbe, trebuie ca el insusi sa intoarca butonul sau la aceeasi frecventa pe care transmite Hristos prin Sfanta Sa Evanghelie , si sa puna in lucrare cu evlavie poruncile Sale dumnezeiesti.

Om corect nu este acela care spune cuvinte corecte, ci cel ce traieste corect evangheliceste.

Odinioara oamenii aveau scumpatate in viata lor, sinceritate, cinste, etc., iar lucrurile materiale erau atunci ieftine. Acum,din pacate, in anii nostri a fugit de la noi, oamenii, scumpatatea si s-au scumpit lucrurile materiale.

Cel ce urmareste vrednicii, se va lupta singur toata viata sa. Cel ce este impins de oameni, va avea ajutorul lor omenesc. Iar cel ce este ales de Dumnezeu, Il ca avea pe El sprijinitor.

Parintele cel mai mare si mai bun este acela care a renascut duhovniceste, si ajuta si la renasterea duhovniceasca a fiilor sai, asigurandu-le un loc in rai.

Mai inainte , la fiecare lucrare a lor, crestinii isi faceau mai intai semnul Crucii, iar pentru problemele serioase faceau multa rugaciune. In epoca noastra, din pacate, cei mai multi dintre noi nu numai ca nu ne rugam pentru problemele srioase, dar nici macar nu ne gandim la ele, si astfel platesc si ceilalti necugetarile noastre.

Orice gand bun care vine in mintea omeneasca este de sus de la Dumnezeu.Numai ceea ce coboara din nasul nostru cand avem guturai ne apartine.

Cuviosul Paisie Aghioritul
PARINTI AGHIORITI - Flori din Gradina Maicii Domnului
Edit. Evanghelismos, Colectia Parinti Athoniti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu