sâmbătă, 13 martie 2010

Sf Efrem Sirul - Despre Rugaciune si Trezvie

,, Cine isi aduna in visteria sa rugaciuni si milostenii acela se imbogateste in Dumnezeu.Altii isi aduna bani; dar tu aduna-ti rugaciuni si milostenii. Altii se veselesc cu fluiere si muzica, dar tu veseleste-te cu psalmodierea si cu preaslavirea lui Dumnezeu. Unii isi gasesc veselia in placeri; dar tu gaseste-ti veselia in Dumnezeu, Care tie si tuturor celor ce-l iubesc pe El v-a pregatit cununa slavei.
+++
Cel nepasator se gandeste in timpul rugaciunii la sfarsitul ei, sa auda : amin; iar cel ce se roaga cu mintea treaza nu este impovarat de durata slujbei.
+++
Sa nu cada peste noi cele spuse de Proorocul; poporul acesta se apropie de Mine cu gura si cu buzele Ma cinsteste, dar cu inima este departe(Isaia 29,13)
+++
Roaga-te lui Dumnezeu, varsand lacrimi inaintea harului Sau; atunci rugaciunea ta va fi ca tamaia
+++
Conductele de apa sunt folosite in timpul incendiului, iar lacrimile - in timpul ispitelor. Apa stinge flacarile, iar lacrimile in timpul rugaciunii sting poftele rele
+++
In fiecare zi sa cerem de la Domnul lacrimi de pocainta ca, atunci cand incepem sa plangem pentru pacatele noastre, sufletul nostru sa infloreasaca, izbavindu-se de uscaciunea pacatului.
+++
Pe un frate inainte de priveghere gandul il indemna, zicand: astazi acorda-ti odihna si nu te scula la priveghere. Insa el ii raspundea gandului: gandeste-te ca maine nu te vei mai scula , de aceea este mai bine sa te scoli azi.
+++
Minunata este rugaciunea savarsita cu suspine si lacrimi, mai ales daca lacrimile le varsam in tacere. Cine se roaga cu stiinta si cu credinta, acela Il vede inaintea sa pe Domnul, deoarece in El traim si ne miscam si suntem(FApte 17, 28)
+++
Daca ti s-a impietrit inima, plangi inaintea Domnului ca El sa reverse asupra ta lumina cunostintei.
+++
Inima mea ofteaza si ochii mei tanjesc dupa lacrimi; insa pacatul meu tine in robie mintea mea ca eu sa nu vin la pocainta , nici sa incep cu lacrimi amare sa-L rog pe Domnul sa nu ma arunce in intunericul cel mai dinafara"